Dry-Needling

Dry needling tarkoittaa triggerpisteiden hoitoa akupunktioneuloilla. Dry needling on länsimaalaiseen lääkieteeseen perustuvaa triggerpistehoitoa. Hoito saattaa muistuttaa kiinalaista traditionaalista akupunktiota, mutta dry needling ei ole akupunktiohoitoa. Dry needling- hoito kohdistuu suoraan yksittäisiin triggerpisteisiin toisin kuin perinteisessä akupunktiossa hoidetaan kiinalaisia meridiaanisia akupunktiopisteitä.  

Mikä on trigger-piste?
Trigger-pisteet ovat herkkiä tai kipeitä pisteitä lihaksessa, jotka on tuntuvat lihaksessa kireinä juosteina tai hernemäisinä pieninä pisteinä. Kireät juosteet ovat jatkuvasti lyentyneenä olevia lihassyitä, jotka estävät lihasta toimimasta normaalisti, sekä heikentävät aineenvaihduntaa paikallisesti. Trigger-pisteet aktivoituvat yleensä rasituksen, stressin, kohonneen verenpaineen tai happamoituneen kehon takia. Myös krooniset kivut saattavat aiheuttaa trigger-pisteiden kehittymistä. Trigger-pisteille on tyypillistä heistekipu, minkä takia hoidettava piste saattaa sijaita kaukana itse varsinaisesta kipualueesta.

Dry needling-käsittely
Käsittelyssä etsitään ensiksi sormin tunnustelemalla kireä juoste tai trigger-piste, johon neula laitetaan. Kun neula on asetettu paikoilleen saattaa hetkellisesti tuntua painetta tai paikallinen lihasnykäys. Neulan osuessa herkistyneeseen trigger-pisteeseen, se saattaa aiheuttaa lihaksen supistumisen, jonka seurauksena tapahtuu lihasnykäys.  Neulalla voidaan myös tehdä edestakaista liikettä eli dynaamista liikettä. Neula stimuloi pehmytkudoksessa (myofaskia) kehon omaa immuunipuolustusjärjestelmää paikallisesti ja laukaisee kehon omia paranemisprosesseja. Pikku hiljaan paikallinen kipu, paine, lihasnykäykset ja heijastekipu häviää ja käsittelyn jälkeen toiminta palautuu ennalleen. Lopuksi kyseinen alue voidaan myös käsitellä mekaanisesti käsin rentouttaen.

 Milloin hoitoon?
Se on erittäin tehokas, nopea ja turvallinen tapa hoitaa pehmytkudoksissa esiintyviä triggerpisteitä. Mikäli sinulla esiintyy esim. migreeniä, tenniskyynärpäätä, penikkatautia, plantaarifaskiittia, niska-ja hartiakipuja tai muita lihasperäisiä kiputiloja niin dry needlingin avulla pystymme hoitamaan kyseisiä alueita erittäin hyvin. 


Dry needling- hoito tehdään asiakkaan kanssa aina yhteisymmärryksessä, eli ketään ei pakoteta neulahoitoon.
Copyright (c)2024, Fysioterapeutti & Osteopaatti Panu Leijala